Historien bag

Historien om Den Blå Planet

Den Blå Planet er Nordeuropas største og mest epokegørende akvarium med en enestående beliggenhed på Øresunds Kyst otte km fra Københavns Rådhusplads. Akvariet ligger desuden ideelt placeret i Tårnby Kommune midt i et trafikalt knudepunkt med motorvej, Københavns Lufthavn, Øresundsbro, Metroen og internationale togforbindelser. Uanset om man ankommer til Danmark fra luften, til søs eller via broen fra Sverige, vil Den Blå Planet stå som et af hovedstadens markante vartegn.
Den Blå Planet er en af Danmarks største turistattraktioner.

Det hele begyndte i 1939 

Danmarks Akvarium i Charlottenlund blev grundlagt af civilingeniør Knud Højgaard og åbnede første gang for offentligheden i 1939. Fire måneder efter åbningen brød anden verdenskrig ud, og syv måneder senere blev Danmark besat. Det betød lukkede grænser og dermed store problemer med at skaffe eksotiske dyr til akvariet. Gennem en imponerende indsats lykkedes det at holde akvariet i gang med danske og hjemmeopdrættede fisk. Efter krigen var akvariet nedslidt, og Knud Højgaard indledte en gennemgribende renovering. I løbet af de næste årtier blev huset flere gange udbedret, og der kom nye udvidelser til.

Den originale bygning i Charlottenlund var i mere end 73 år rammen for underholdning og undervisning for både børn og voksne. Men i de seneste år var institutionen trængt på grund af nedslidning og et stigende behov for udvidelse og modernisering.

 

Forberedelserne til Den Blå Planet

Allerede i midten af 1990’erne begyndte Danmarks Akvariums daværende direktør, Jesper Horsted, at udkrystallisere de første tanker om, hvordan et moderne akvarium kunne udformes og indrettes.  Det gamle hus trængte til en renovering, og det ville blive dyrt, uden at det i øvrigt ville give de besøgende en markant bedre oplevelse. En udvidelse trængte sig også på, men den kunne ikke blive så stor som ønsket, og den ville også kræve omkostninger, som ikke kunne modsvare attraktionsværdien.

Der var med andre ord behov for at finde en ny placering og anderledes rammer for at give fremtidens besøgende helt andre oplevelser. Inspireret af besøg på andre akvarier verden rundt og krydret med egne ideer formulerede Jesper Horsted sine ønsker til principperne for indretning af et nyt akvarium. De principper og ønsker kom senere til at indgå som grundlag for den internationale projektkonkurrence for Den Blå Planet.

Fra at have været langt fra verdenseliten er Danmark nu igen med helt fremme internationalt, når det gælder om at have de mest æstetiske rammer, mange forskellige dyr og en høj kvalitet i formidlingen.